بلاگ

پدیده هم‌زمانی چیست؟

کشف حکمت اتفاقات

همزمانی؛ تصادف محض یا اتفاقات معنادار؟

پدیده هم‌زمانی یا همان Synchronicity به وقوع پیوستن دو یا چند رویداد مرتبط در یک زمان خاص اشاره دارد. به عنوان مثال، وقتی که دو رویداد در یک زمان خاص رخ می‌دهند و به نظر می‌رسد که با هم ارتباط دارند، پدیده هم‌زمانی رخ می‌دهد. این پدیده در فیزیک، روانشناسی، علوم اجتماعی و سایر حوزه‌های علمی بسیار شایع است.

بنا بر این فرضیه، بین جهان عینی و روح انسان ارتباط وجود دارد. بدین معنی که هر یک دیگری را تأیید می‌کنند. در لحظات شور و هیجان ویژه، وقتی که وضعیت روانی انسان شدیداً ملتهب می‌شود (هنگام عشق، نفرت، همت، تمرکز، آفرینش، شوریدگی و غیره) روح می‌تواند واقعیت خارجی را تغییر دهد.

مفهوم همزمانی از علیت و دلایل علّی اتفاقات پرسش نمی‌کند بلکه بیان می‌کند که اگرچه این رخدادها می‌توانند در یک خط علّی روی داده باشند اما حالتی معنی‌دار دارند.پدیده ای کاملا تصادفی که عقلانیت آن را علمی نمیداند و شاید نتوان به اندازه کافی آن را توضیح داد.

مفهوم همزمانی، اولین بار بدست کارل گوستاو یونگ، روانپزشک سوئیسی، در دهه ۱۹۲۰ میلادی توضیح داده شد. علاوه بر یونگ، آرتور کستلر نیز در کتاب خود با نام ریشه‌های هم‌رویدادی (۱۹۷۲) به‌طور اساسی به پدیده همزمانی پرداخته‌است.

همزمانی ها اتفاقات معناداری هستند که به جای علت و معلول با معنا و مفهوم به همدیگر ربط پیدا می کند.      “دیود ریکو” 

در این دنیا هیچ چیز اتفاقی نیست و بدون دلیل رخ نمیدهد. اتفاقاتی که در شرایط خاص می افتند یا ملاقات با آدم هایی که در زندگی مان در لحظه خاص اتفاق می افتد و یا یک تماس تلفنی آن هم دقیقا در زمانی که به دنبال یک راه حل هستیم و یا حتی به موضوعی مرتبط فکر میکنیم همگی معنایی دارند و بین این اتفاقات رابطه ای وجود دارد و وظیفه ما این است که آنها را ببینیم و به راحتی از کنار آنها عبور نکنیم و به بررسی آنها بپردازیم.

آشنایی یونگ با این پدیده زمانی اتفاق افتاد که یکی از بیمارانش که به نزد او آمده بود درباره سوسک طلایی که در خواب دیده بود صحبت می کرد. در همان لحظه یونگ متوجه برخورد حشره ای با پنجره اتاق شد و وقتی حشره را گرفت دید که رنگ آن تقریبا طلایی است. 

این موضوع توجه یونگ را جلب کرد و همین امر باعث شد بررسی های بیشتری در این زمینه انجام دهد. یونگ این پدیده را مرتبط با ناخوداگاه جمعی انسانها دانست. به عقیده یونگ ناخوداگاه جمعی از ابتدای تاریخ زنگی بشر بوده است. همچنین یونگ معتقد است، پدیده های هم زمانی یکی از رویداد های مهم و هشدار دهنده هستند. 

به عنوال مثال وقتی قصد رفتن به مسافرت را دارید و درحال فکر کردن به این هستید که با هواپیما بروید یا با قطار و یا اتومبیل که در همین لحظه رادیو خبر سقوط هواپیما را میدهد و ناگهان صدای بوق ماشینی توجه شما را جلب میکند. 

این یعنی با هواپیما نروید و با اتومبیل بروید.  

هم زمانی یه دو صورت ممکن است اتفاق بیفتد؛ از بیرون به درون و از درون به بیرون. مثال هواپیما یک نمونه از همزمانی از بیرون به درون است و معمولا خواب ها و رویا ها یک نمونه از مدل از درون به بیون هستند. 

مثل رویای فرعون که خواب دید آتشی پیدا شده که خانه مصری ها را سوزانده ولی خانه های عبرانیها سالم مانده که ساحران و غیب گویان تحیلیل کردند کودکی از قوم بنی اسرائیل متولد خواهد شد و تاج و تخت ش را نابود خواهد کرد و یا خواب عزیز مصر که خواب دید هفت گاو لاغر، هفت گاو چاق را میخورند که یوسف آن را سختی و قحطی تحلیل کرد. 

نویسنده

 محمد هستم و علاقه مند به روانشناسی تحلیلی و خودشناسی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا